Our life tree

Δέντρο φορτωμένο συμβολισμούς, συνδέθηκε με το ευ αγωνίζεσθαι, την ταπεινότητα, την ελπίδα, την σοφία, τη νίκη. Από τον Όμηρο ως τον Ελύτη, η ελιά είναι Ελλάδα. Πραγματικά δεν νομίζουμε να υπάρχει άλλο καρποφόρο δέντρο που να ταυτίστηκε τόσο με έναν λαό, όσο η ελιά με μας.

Για την ιστορία

Οι αρχαίοι Έλληνες απαντούν με έναν μύθο και εξηγούν την ελιά ως θεάρεστο έργο της σοφής Αθηνάς. Οι σημερινοί Έλληνες, απαντούν ότι η ελιά είναι ένα αυτοφυές μεσογειακό φυτό, γένους, χρώματος και ονόματος ελληνικού.

Η επικρατέστερη ιστορική άποψη θέλει απλώς την ελιά να μεταφέρεται από την Συρία στους Φοίνικες κι από τους Φοίνικες στην Κρήτη, όπου εκεί φαίνεται να αρχίζει για πρώτη φορά η συστηματική καλλιέργεια της. Κι από την Κρήτη μέσω των Μινωιτών μεταφέρθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα , την Κύπρο, την Αίγυπτο και σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου.

Με την ενίσχυση μύθων και συναισθημάτων ή χωρίς, η ελιά μετράει 6.000 έτη και πλέον, ιστορίας, πολιτισμού και οικονομίας όχι μόνο δική μας , αλλά σχεδόν όλης της ανατολικής Ευρώπης.

Ελιά δέντρο, ελιά καρπός, άνθος, φύλλα, κουκούτσι και ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχει κάτι από τα στοιχεία της που να μην μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη, μεταφορικά και κυριολεκτικά ανά τον κόσμο. (Σαπούνι, φωτισμός, βάση για καλλυντικά, φάρμακα, τροφή, καύσιμη ύλη) . Για μας στην Ελλάδα δε, δεν υπάρχει και σημείο της χώρας μας , που να μην μπόρεσε να ευδοκιμήσει. Από τις υπαίθρους της Αλεξανδρούπολης ως την Κρήτη, την Αιτωλοακαρνανία , τα Επτάνησα, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ως τις πόλεις, ως τους κήπους μας. Ως τα μπαλκόνια μας.

Η ιδιαιτερότητα των εδαφικών συνθηκών της χώρας μας ναι μεν εξασφάλισε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου αλλά η ποιότητα του ελαιόλαδου ωστόσο, δεν καθορίζεται τόσο από τον τόπο που μεγαλώνει, όσο από την ποικιλία της, την καλλιέργεια , την ωριμότητα της κατά την συλλογή, την μεταφορά , τις διαδικασίες ελαιοποίησης της και την συντήρηση του λαδιού. Και την αγάπη. Κυρίως την αγάπη που έχουν οι καλλιεργητές στον καρπό.

Για την σημερινή ιστορία

Εμείς στο Balance, ελαιόλαδο … όχι, δεν φτιάξαμε, όπως συνηθίζουμε στα άρθρα μας. Απλώς ψάξαμε. Έχουμε αδυναμία κι εμείς σ΄αυτό το δέντρο, όπως κι εσείς. Έχουμε και την περηφάνια μας γι αυτό , όπως κι εσείς. Είχαμε κι ένα παράπονο, όπως ίσως κι εσείς, ότι αγαπάμε την ελιά αλλά έχουμε άγνοια από το να ξεχωρίζουμε το καλό ελαιόλαδο κι ας λέμε ότι ξέρουμε.

Είχαμε κι άλλο παράπονο, καθώς ναι μεν θεωρούμε το εξαιρετικό λάδι της χώρας μας, δεδομένο στη διατροφή μας και στο σπίτι μας, οι σύμβουλοι διατροφής αναλύουμε τα οφέλη και το προβάλλουμε σαν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, γράφουμε και λέμε γι αυτό συχνά, αλλά δεν αφιερωνόμαστε σε πληροφορίες για τους Έλληνες παραγωγούς, την ποιότητα της ελληνικής παραγωγής και πόσο ακόμα αυτή μπορεί να εξελιχτεί.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι img_9923.jpg

Σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα ελαιόλαδου παγκοσμίως. Λογικό αποτέλεσμα κατάταξης, αν σκεφτεί κανείς τα μεγέθη των εκτάσεων, την εξέλιξη γενικότερα και τα χαμηλά κόστη παραγωγής, χωρών σαν τις πρώτες, Ισπανία και Ιταλία. Το ζητούμενο για μας όμως, δεν είναι αυτή η πρωτιά, τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά ότι η χώρα μας διακρίνεται σαν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παγκοσμίως.

Οι πιστοποιήσεις που θεσπίστηκαν στο ελαιόλαδο, ενδεικτικά : έξτρα παρθένο, παρθένο, μειονεκτικό παρθένο, μείγμα, ραφινέ, λαμπαντέ και πυρηνέλαιο, αναγνωρίζουν σαν μοναδικά ποιοτική, την ελληνική παραγωγή έναντι των άλλων αγορών. Παρόμοιες κατηγοριοποιήσεις, αρκετά πιο κομψές λεκτικά, δεν μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους εμάς τους καταναλωτές, αν και δικαίως μας μπερδεύουν ή σε κάποιες των περιπτώσεων αναγράφονται τόσο περίπλοκα που μας φαίνονται σαν απλά επιθετικοί προσδιορισμοί. Ας ξεμπερδέψουμε τις πιο βασικές.

greek extra virgin oil βιολογικής καλλιέργειας staliaoliveoil
  • Έξτρα παρθένο. Η ποιοτικότερη κατηγορία όλων, έχει άριστα χαρακτηριστικά, χρώμα, εμφάνιση, άρωμα, γεύση (βασικά οργανοληπτικά γνωρίσματα) καθώς και οξύτητα χαμηλότερη του 0,8 γρ, ανά 100 γρ.
  • Παρθένο. Καλών χαρακτηριστικών ελαιόλαδο, αλλά χαμηλότερης ποιότητας από το έξτρα παρθένο, λόγω της ηπιότερης γεύσης αλλά και της μεγαλύτερης οξύτητας του, που κυμαίνεται σε ποσοστό έως 2%. Μαζί με το έξτρα παρθένο είναι οι μόνες κατηγορίες που διατίθενται στην αγορά χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργασία.
  • Ελαιόλαδο. Κατώτερης ποιότητας λάδι, σχεδόν άγευστο, πρόκειται για ανάμειξη παρθένου (όχι έξτρα παρθένου) και εξευγενισμένου ελαιόλαδου (γνωστό ως λαμπαντέ).
  • Πυρηνέλαιο. Λαμβάνεται από τον πυρήνα της ελιάς κατόπιν επεξεργασίας με διαλυτές ή φυσικά μέσα ή και με ανάμειξη του με παρθένο.

Μια σταγόνα Ελλάδας

Σύμβουλοι ποιότητας ελαιόλαδου σαν τον εξαιρετικό Β. Φραντζολά, αναφέρουν ότι τα πράγματα στον Ελληνικό ελαιώνα αλλάζουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς και θα αλλάξουν κι άλλο, γιατί ο καρπός μας έχει απεριόριστα πράγματα ακόμα να δώσει . Όπως απεριόριστες δυνατότητες έχουν και οι καλλιεργητές μας ακόμα να αναπτύξουν.

Πολύ σημαντική είναι η ανανέωση που δίνουν τα τελευταία χρόνια, οι νέοι άνθρωποι, μικροί σχετικά παραγωγοί οι οποίοι ενημερώνονται, εκπαιδεύονται, εξελίσσουν την ελαιοποίηση, εξελίσσονται κι οι ίδιοι ζητώντας πιστοποιήσεις για το προϊόν τους, παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς και κατάφεραν να ανεβάσουν πολύ ψηλά τον πήχη στην παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.

Σαν τη Σταλιά

Με brand staliaoliveoil που παραπέμπει στην ευγνωμοσύνη για την ελιά και τον καρπό της, η Σταλιά, είναι ένα μοναδικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, από 100% καρπό κορωνέικης ελιάς. Παράγεται στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, είναι οικογενειακή υπόθεση ελαιώνων 5 γενεών και όπως σε κάθε αγροτικό προϊόν έτσι και στη Σταλιά κρύβεται ο κόπος και η αγάπη των ανθρώπων που την δημιουργούν.

Ο λόγος για την οικογένεια Μπουγάτσου και ειδικότερα για τα δυο νέα κορίτσια της οικογένειας Φιλάνθη και Κατερίνα, που έπραξαν το αυτονόητο για τις ίδιες, αλλά όχι εύκολο, για μια χώρα που στηρίζεται σε τέτοιου είδους αγροτικά προϊόντα αλλά δεν στηρίζονται οι επενδύσεις τους, εξίσου .

Γιατί την διαλέξαμε ? Αναμφίβολα για παράδειγμα.

Για να αποκτήσουμε, μια πιο σαφή εικόνα για το πως εξελίσσεται μια σταλιά ελαιόλαδου σε ένα διεθνές brand name, συνομιλήσαμε με την Κατερίνα, την μία εκ των δύο αδερφών που μας διαβεβαίωσε για όλα όσα είχαμε υποθέσει όταν ψάξαμε και – εννοείται – δοκιμάσαμε το βραβευμένο ελαιόλαδο τους.

Για τις ίδιες ήταν σχεδόν αυτόματη η επιλογή να επενδύσουν στον τόπο και την παράδοση της οικογένειας τους. Αγαπούσαν τον καρπό που αγαπούσε ο πατέρας και οι παππούδες τους και το εξέλιξαν. Επέλεξαν ένα οικείο όνομα για μας, όπου ασυζητητί εκφράζει όλη την ιστορία της ελιάς στη χώρας μας. Σχεδίασαν (Φιλάνθη Μπουγάτσου) μια μοναδική συσκευασία να το προσφέρουν, η οποία πέρα από το ότι προστατεύει το προϊόν, η αισθητική της σε προϊδεάζει για την εξαιρετική ποιότητα του περιεχομένου.

EVOO of the year 2020 prize for staliaoliveoil

Ακολούθησαν τις καθιερωμένες πρακτικές καλλιέργειας, εισάγοντας σύγχρονες και βελτιωμένες μεθόδους. Συμμετέχουν προσωπικά σε κάθε διαδικασία, στηρίχτηκαν στην ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγουν και δημιούργησαν ένα πλήρως πιστοποιημένο premium ελαιόλαδο που έχει κερδίσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αξιοθαύμαστα πολλές διακρίσεις, με την πιο πρόσφατη να την κατατάσσει στα καλύτερα ελαιόλαδα διεθνώς για το 2020, σύμφωνα με το EVOO World Ranking extra virgin olive oils.

Σύμφωνα με τους ίδιους δε, η staliaoliveoil είναι απλά μια σταγόνα Ελλάδας που ταξιδεύει στον κόσμο. Σύμφωνα με μας, εταιρείες σαν την Σταλιά, είναι η νέα ιστορία μας.

Σχολιάστε