chutneystories

Είναι γλυκόξινες ή καυτερές, προέρχονται από τον συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών που σιγομαγειρεύονται με τη συνοδεία ξυδιού και ζάχαρης, προέρχονται από την Ινδία και έχουν την δύναμη να αλλάξουν την αισθητική ενός πιάτου, οπτικά και γευστικά. Είναι οι περίφημες μαρμελάδες chutney.

Η ίδια η λέξη chutney προέρχεται από την ινδική chatni ή catni που σημαίνει δυνατό μπαχαρικό. Για την ιστορία, τα πρώτα τύπου chutney λαχανικών και φρούτων δημιουργήθηκαν στην Βόρεια Ευρώπη, εξ ανάγκης. Τα συναντάμε από το 500 π.χ. σαν την πλέον σύγχρονη -για τότε- μέθοδο συντήρησης τροφίμων.

Η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιούμε και σήμερα στην κουζίνα μας ( βρασμού των τροφίμων – προσθήκη ζάχαρης ή ξυδιού σαν φυσικό συντηρητικό και αποθήκευση σε αποστειρωμένη και αεροστεγώς κλεισμένη συσκευασία) υιοθετήθηκε και εξελίχτηκε από τους Βρετανούς, οι οποίοι στην συνέχεια άρχισαν να τα εξάγουν στις αποικίες τους, Αυστραλία, Αμερική και Ινδία.

Στην Ινδία απέκτησαν την πιο έντονα γευστικά και τελική τους μορφή , όπου αναμείχθηκαν με τα εκπληκτικά μπαχαρικά , τα μυρωδικά και τα εξωτικά τους φρούτα, φτάνοντας τον 17ο αιώνα να επιστρέψουν στις ευρωπαικες πόλεις ως είδη και δώρα πολυτελείας.

Τα συστατικά ενός chutney

Από τα πιο διάσημα chutneys είναι τα μάνγκο, μέντας, βερίκοκου, cranberry, ντομάτας και μήλου. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, εφόσον οι παρασκευές τους παρουσιάζουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, οι οποίες έχουν κυρίως σχέση με το πόσο γλυκό ή πικρό ή ξινό, είναι το βασικό τους συστατικό.

Ο σκοπός τους είναι να συμπληρώσουν ή να αναδείξουν την γεύση άλλων πιάτων. Πάνε παντού και πάντα. Τα έχουμε δοκιμάσει με τυριά, αλλαντικά, κρεατικά, σαλάτες, ρύζι, ψάρια ή να πλημμυρίζουν με γεύση ένα σάντουιτς. Πραγματικά μια κουταλιά chutney είναι γνήσιο παράδειγμα δεύτερου ρόλου σε ένα πιάτο, που άνετα θα λέγαμε ότι κλέβει με την δυναμικότητα της γεύσης του, τα φώτα από τον πρωταγωνιστή.

Φτιάχνοντας chutney

Σαν διαδικασία μοιάζει αρκετά με την μαρμελάδα μας. Οι κύριες διαφορές τους είναι ότι δεν πολτοποιούμε τα φρούτα, αλλά τα ψιλοκόβουμε, επίσης δεν είναι τόσο γλυκά, έχουν πιο ισορροπημένη γεύση, πιο πικάντική έως και αλμυρή και φυσικά επιδέχονται άπειρους συνδυασμούς στα υλικά τους.

Δεν είναι δύσκολο. Χρειάζονται λίγο χρόνο, λίγη προσοχή στην επιλογή των υλικών και στην διαδικασία, καθώς μας απαιτούν από πάνω τους όσο σιγομαγειρεύονται και φαντασία. Μάλιστα. Τα chutneys έχουν κύριο συστατικό την πλούσια φαντασία.

Εμείς στο Balance αφιερώσαμε το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου για να φτιάξουμε το δικό μας chutney. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρησιμοποιήσαμε ιδιαίτερα υλικά καθώς η δημιουργία ενός chutney ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής. Η αλήθεια επίσης είναι, ότι την έμπνευση αυτή μας την έδωσε η Άνοιξη , η αυξημένη διάθεση να σπάσουμε την καραντίνα με κάτι γευστικά δημιουργικό και βέβαια οι κατακόκκινες -σαν καλοκαίρι – ντομάτες που είχαμε στο ψυγείο μας.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Μαζί με μας, δικαίωσε και αυτό που λέμε πάντα. Τα ωραία πράγματα είναι συνήθως τα πιο απλά.

Υλικά

1 kg ώριμες ντομάτες, τις οποίες ξεφλουδίσαμε και κόψαμε σε κυβάκια.

250 gr. καστανή ζάχαρη

120 ml μηλόξυδο

70 ml νερό

1/2 κόκκινη πιπεριά ( chili) ψιλοκομμένη

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 μέτρια κρεμμύδια (ξερα) ψιλοκομμένα

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

2 κλωνάρια θυμάρι

1 κουτ. γλ. κανέλλα – 1 κουτ. γλ. μπαχάρι – 1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

Θαλασσιινό αλάτι

Πιπέρι

2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο staliaoliveoil

Διαδικασία

Σε βαθύ σκεύος ζεστάναμε το ελαιόλαδο και ροδίσαμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Προσθέσαμε τις ντομάτες, το αλάτι και τα μπαχαρικά και μαγειρέψαμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά. Στη συνέχεια προσθέσαμε την ζάχαρη, το μηλόξυδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και συνεχίσαμε να μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα. Στο στάδιο αυτό, χρειάστηκε να προσθέσουμε το νερό και λίγο αλάτι ακόμα. 20 ‘ μετά το στερούμενο από φαντασία μεν, υπέροχο δε, chutney μας ήταν έτοιμο.

*chutneytips

  • Διαλέγουμε τα υλικά μας ώριμα και προσέχουμε να μην έχουν σημάδια και χτυπήματα.
  • Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά ή τα φρούτα, λίγο πριν τα μαγειρέψουμε έτσι ώστε να μην χάσουμε τους χυμούς τους.
  • Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας ξύδι.
  • Μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Καλή απόλαυση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s