Spices . Στην κορυφή κανέλλα (και όχι μόνο).

Είναι απλώς αποξηραμένα τμήματα φυτών. Φύλλα, ρίζες, βολβοί, σπόροι, καρποί, φλοιοί. Οι Άγγλοι στην τέλεια γλώσσα που έφτιαξαν, τα φωνάζουν spices και έχουν δίκιο. Έκλεισαν μέσα σε μια απλή λέξη τη ζωηρή γεύση τους.

Εμείς οι Έλληνες τα κάναμε ταινία. Δώσαμε άρωμα σε μια ιστορία που πονάει και όρκο παίρνουμε ότι καθώς την παρακολουθούσαμε, ήταν από τις λίγες φορές που απέκτησε όσφρηση και γεύση η οθόνη μας. Για να μην πούμε ότι έκτοτε αναβαθμίσαμε τις απλές σκόνες που νομίζαμε ότι είχαν τα βαζάκια στα ντουλάπια μας σε σημαντικές ουσίες. Κι αυτό το απλό, το επίθετο δηλαδή που ήδη χρησιμοποιήσαμε τετράκις, μας έκανε να σκεφτούμε ότι τα μπαχαρικά μάλλον υπάρχουν στη ζωή μας για να επιβεβαιώνουν ότι η μαγεία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα.

story

Οι Άραβες πιάνουν από πολύ νωρίς το νόημα των μπαχαρικών, ευγνωμονούν τη μαμά φύση για τα δώρα της γης τους και των πέριξ γειτονικών γαιών (Ινδία), τα χρησιμοποιούν απλόχερα στην κουζίνα τους, στη βοτανολογία και στην ιατρική τους και αποφασίζουν να διαδώσουν τα πικάντικα μυστικά τους στον κόσμο. Εκείνη (η μαμά μας), τους ανταποδίδει την ευγνωμοσύνη της κάνοντας τους, τους διασημότερους ίσως εμπόρους μπαχαρικών. Στο εμπόριο των μπαχαρικών άλλωστε οφείλουμε το άνοιγμα των πρώτων εμπορικών οδών από την Ασία στην Ευρώπη. Αλλά και των επόμενων, καθώς όταν οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν την ακτή των μπαχαρικών στην Ινδία, δημιουργήθηκαν νέοι δρόμοι για να εκμεταλλευτούν οι Ευρωπαίοι τώρα, τον μυρωδάτο θησαυρό, παρακάμπτοντας πλέον τις μουσουλμανικές χώρες.

Προφίλ.

Αντικαρκινικές ιδιότητες.

ΝΑΙ. ΝΑΙ. Είναι. Και μας το βεβαιώνει πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής αντικαρκινικής εταιρείας. Τα εύσημα στα: Κύμινο, μπαχάρι, γαρύφαλλο, σαφράν, σινάπι, τα οποία λόγω των ουσιών που περιέχουν (κατεχίνες, κουρκουμίνη, καροτενοειδή) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Αντιμικροβιακά όπλα.

Πάλι η Αμερική μας βεβαιώνει (έρευνα πανεπιστημίου Cornell), ότι η κανέλλα , το γαρύφαλλο, το κύμινο, το κάρδαμο, το πιπέρι ( άσπρο και μαύρο)και το μοσχοκάρυδο, με τα πλούσια αντιοξειδωτικά που έχουν, αποδείχτηκαν αποτελεσματικότατα βακτηριοκτόνα, με έντονη αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση.

Μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Nutrition όταν καταναλώνουμε ένα φαγητό πλούσιο σε λιπαρά, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα ανεβαίνουν πολύ. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Η έρευνα ανακάλυψε ότι με την προσθήκη καρυκευμάτων τα επίπεδα τριγλυκεριδιών μειώνονται κατά 30% περίπου!

Best of

Κανέλλα. Γλυκιά και αρωματική. Την διεκδικεί η Κεϋλάνη και καλά κάνει, αφού η παραγωγή της είναι η πλέον ποιοτική σε σχέση με την ασιατική, όπου κανέλλα ονοματίζουν το συγγενικό φυτό cassia. Κορυφή στην πυραμίδα των αντιοξειδωτικών τροφών. Την προσθέσαμε σε σάλτσα ντομάτας, την βάλαμε στο γιαούρτι, στο τσάι μας, στον καφέ, στα γλυκά, στα φρούτα, στις κρέμες, στο παγωτό και κατά την αγαπημένη μας πολίτικη κουζίνα στους κεφτέδες!

Κόκκινες πιπεριές. Παράγουν το πιπέρι cayenne και την πάπρικα. Διεγείρουν αποτελεσματικά το κυκλοφορικό σύστημα και τον ουρανίσκο μας εξίσου.

Πιπερόριζα (τζίντζερ). Βοηθά στην πέψη. Και στη γεύση. Το τρίψαμε, το ξεζουμίσαμε, το αποξηράναμε. Πάει τέλεια με τα πουλερικά. Τις σούπες. Τις πράσινες ωμές σαλάτες. Αλλά εμείς το βάλαμε και στο νερό μας και στο τσάι μας.

Σαφράν (κρόκος). Το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης και του οργανισμού μας. Ταιριάζει γευστικά με το ρύζι. Εμείς το ταιριάξαμε και με το κοτόπουλο, το ήπιαμε σαν ρόφημα, αλλά το προσθέσαμε και στη μαγιονέζα, φτιάχνοντας μια απίστευτη σάλτσα για το ψάρι μας.

Πιπέρι. Μαύρο, άσπρο, κόκκινο, πράσινο. Όσο απλό, τόσο θαυματουργό. Πάει άνετα παντού. Πέρα από την συνηθισμένη χρήση του μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Τρίψαμε πιπέρι στη ρικότα και στο ανθότυρο, προσθέσαμε στα σπαγγέτι μας, σε κάθε σάλτσα, στις σούπες μας αλλά και στο τσάι μας…

Γαρύφαλλο. Το είδαμε να κατέχει πρωτιά στις αντικαρκινικές έρευνες. Πιστεύουμε ότι την ίδια πρωτιά κατέχει και στα ράφια των γιαγιάδων μας, αφού το γαρύφαλλο το ξεχώρισαν σαν κορυφαίες νοικοκυρές που ήταν, αφενός για το πιο έντονο άρωμα όλων, αφετέρου γιατί αποτέλεσε ένα πολυεργαλείο στα χέρια τους. Γλυκόπικρο σαν τη ζωή μάλλον, το έβαζαν στα γλυκά, στο κρασί, στα κοκκινιστά. Το έκαναν λικέρ, το χρησιμοποιούσαν ως τοπικό αναισθητικό στους πονόδοντους, κάρφωναν τα μοσχοκάρφια στα πορτοκάλια εν είδει αρωματικού χώρου, το έβραζαν για αφεψήματα, συχνά το μασουλούσαν ή και το έκρυβαν στα ρούχα τους για μια ιδέα αρώματος. Εμείς απλώς τις αντιγράψαμε.

Αστεροειδής γλυκάνισος. Το πανεμορφούλι και ταπεινό αυτό μπαχαρικό χρησιμοποιείται ολόκληρο ή τριμμένο τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στη μαγειρική. Θυμίζει γλυκάνισο και κλέβει την παράσταση σε κοκκινιστά, σε σάλτσες, όσπρια και ρύζια. Φτιάχνει όμως και καταπληκτικά ροφήματα, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με τσάι και λικέρ και φυσικά είναι το κύριο συστατικό για macaron (ζεστό αρωματισμένο κρασί).

Κόλιανδρος. Το φρέσκο κόλιανδρο έχει έντονη γεύση, σε αντίθεση με το ώριμο που είναι φανερά πιο λεπτή και διακριτική. Η Κύπρος το τιμά ιδιαιτέρως καθώς είναι απαραίτητο για νόστιμες σεφταλιές, αλλά το βάζει και σε ψάρια, λαχανικά, κρέατα, πουλερικά. Εμείς λιγότερο τολμηροί, φτιάξαμε πικάντικες πατάτες φούρνου με αποξηραμένο κόλιανδρο, το ψιλοκόψαμε φρέσκο σε σαλάτες, αρωματίσαμε το νερό που βράσαμε ρύζι, φτιάξαμε πέστο χρησιμοποιώντας κόλιανδρο αντί βασιλικού και το ανακατέψαμε σε ένα ντιπ με γιαούρτι και μουστάρδα. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

Βανίλια. Ελαττώνει την επιθυμία για γλυκά. Η ζαχαροπλαστική υποθέτουμε ότι την έχει ήδη ανακηρύξει βασίλισσα της. Κι εμείς το ίδιο. Κεικ, παγωτά, κρέμες, τσουρέκια, μους, κουλουράκια. Σε απλό σκέτο γιαούρτι (δοκιμάστε το!), μιλκ σεικ, smoothies, καφέ, τσάι.

Μαστίχα Χίου. Ευεργετική για το πεπτικό σύστημα, καταπολεμά μικρόβια και φλεγμονές. Τσουρέκι χωρίς μαστίχα Χίου δεν γίνεται. Μπαίνει όμως και στα αμυγδαλωτά, σε κέικ, σε μπισκότα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με τυριά και ξηρούς καρπούς. Τολμά να μπαίνει και στη μαγειρική, σε κρέατα, θαλασσινά, πίτες και ομολογουμένως μπράβο της! Mας άρεσε πολύ.

Μακρύς ο κατάλογος για τα μπαχαρικά. Μην τα ξεχνάμε. Η παρουσία τους είναι απαραίτητη. Μεταμορφώνουν μαγικά ένα απλό φαγητό κι εμείς έχουμε ανάγκη στους καιρούς μας όποια μαγεία μπορεί να μας προσφερθεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s