κεφτεδάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου σε σάλτσα μαρινάρα, με mozzarella και pesto δυόσμου

Τα τέλεια κεφτεδάκια κρύβουν πολλά υλικά και πολλά μυστικά. To κυριότερο – κατά της παλιές καλές νοικοκυρές τουλάχιστον – είναι το καλό ζύμωμα και η ξεκούραση της ζύμης.

Εμείς τηρήσαμε την συμβουλή τους αλλά την σύσταση τους την πήγαμε ένα υγιεινό βήμα πιο πέρα. Φτιάξαμε τα δικά μας κεφτεδάκια χρησιμοποιώντας κιμά χωρίς λίπος, από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, αντικαταστήσαμε το ξερό ψωμί ή τη φρυγανιά που συνηθίζεται με τριμμένο κολοκύθι, τους προσθέσαμε pesto δυόσμου και αντί να τα τηγανίσουμε τα ψήσαμε.

Στη συνέχεια πήγαμε την συνταγή μας κι άλλα – νόστιμα αυτή τη φορά -βήματα πιο πέρα. Θυμηθήκαμε τα παραδοσιακά κοκκινιστά κεφτεδάκια και τα βουτήξαμε σε σάλτσα μαρινάρα, είχαμε την έμπνευση να προσθέσουμε mozzarella και πραγματικά καταφέραμε να σερβίρουμε ένα πολύ πολύ γευστικό πιάτο. Ίσως, μάλιστα να τα καταφέραμε για να μην σταματάμε να αποδεικνύουμε ότι η υγιεινή και προσεγμένη διατροφή δεν είναι τιμωρία.

Υλικά για τα κεφτεδάκια

  • 1 κιλό κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου
  • 5 μέτρια κολοκύθια τριμμένα και στραγγισμένα από τα υγρά τους
  • 1 αυγό (χτυπημένο)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 φλυτζάνι φρέσκα φύλλα από σπανάκι
  • 2 καρότα τριμμένα (στο multi)
  • 1 ντομάτα (τριμμένη)
  • 5 κ.σ. πέστο δυόσμου ή βασιλικού (εμείς χρησιμοποιήσαμε δυόσμου)
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί ώσπου να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας και αφήνουμε 30 λεπτά τουλάχιστον στο ψυγείο να σταθεί και να ξεκουραστεί.
  • Στη συνέχεια βγάζουμε από το ψυγείο, πλάθουμε σε ομοιόμορφα κεφτεδάκια, τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30΄περίπου.

Για την πέστο δυόσμου χρειαστήκαμε

  • 1 φλυτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 3 κ.σ. πεκορίνο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια λεία και ομοιόμορφη πάστα. *Αντικαθιστώντας τον δυόσμο με βασιλικό αντίστοιχα μπορούμε να φτιάξουμε pesto βασιλικού.

Για την σάλτσα μαρινάρα χρειαστήκαμε

  • 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (φρέσκια)
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο (φρέσκο)
  • αλάτι – ελάχιστη ζάχαρη
  • Τρίβουμε στον τρίφτη ή πολτοποιούμε στο μπλέντερ, τις ντομάτες.
  • Κόβουμε κάθετα την καυτερή πιπεριά, στη συνέχεια αφαιρούμε τους σπόρους και το κοτσάνι και την ψιλοκόβουμε.
  • Κάνουμε πουρέ το σκόρδο με μια πρέσα σκόρδου ή στο γουδί.
  • Σε καλά θερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα το υλικά μας.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά μας και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 30′ περίπου μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τις ντομάτες.
  • Σ΄αυτό το στάδιο η σάλτσα είναι έτοιμη, οπότε αφαιρούμε τον δεντρολίβανο, προσθέτουμε τα ψητά κεφτεδάκια, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί με την σάλτσα για 7′-8′ ακόμα.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη mozzarella, σβήνουμε την φωτιά κρατώντας το για 5′ ακόμη λεπτά σκεπασμένο, ώσπου να λιώσει το τυρί μας.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό ή δυόσμο (ανάλογα ποια pesto χρησιμοποιήσατε).

Καλή απόλαυση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s