Guacamole : το διάσημο πικάντικο και ταυτόχρονα δροσερό dip

Tο guacamole ( γουακαμόλε ) είναι η παραδοσιακή μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο που -αν όχι όλοι – οι περισσότεροι από μας, αγαπήσαμε. Κατά τους δικούς μας σεφ μάλιστα, είναι η πρώτη συνταγή που υιοθετήθηκε και συναντάτε με την μεγαλύτερη συχνότητα από οποιαδήποτε άλλη μεξικάνικη συνταγή στον κόσμο αλλά και στην ελληνική κουζινα μετά την εξοικείωση μας με τις μεξικάνικες γεύσεις.

Guacamole story

Μπορεί να είναι μια πολύ εύκολη παρασκευή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει την ιστορία της. Την πρώτη σάλτσα με αβοκάντο την συναντάμε τον 16ο αι στη κεντρική Αμερική. Είναι έμπνευση των Αζτέκων, η οποία φέρει το όνομα ahuacamulli που σημαίνει ( σε ελεύθερη μετάφραση) σάλτσα αβοκάντο. Η αρχική της σύσταση αποτελούταν από ώριμες ντομάτες, αβοκάντο και κρεμμύδια χτυπημένα και λιωμένα στο γουδί. Την συνταγή αυτή δοκίμασαν, προφανώς ξετρελάθηκαν με την ιδιαίτερη γεύση της και αντέγραψαν οι Ισπανοί κατακτητές , οι οποίοι την τροποποίησαν και την εξέλιξαν στη σημερινή της μορφή.

Making guacamole dip

Για να φτιάξουμε ένα γνήσιο μεξικανικο guacamole dip χρειαστήκαμε:

  • 4 μέτρια αβοκάντο κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσι , καθαρισμένα απο την φλούδα τους
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • χυμό από 2 μέτρια λαιμ
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες ή 1 μέτριο ξερό ψιλοκομμένο
  • 4 γρ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 3 ml σάλτσα ταμπάσκο ή 1/2 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμενη
  • 2 ml άσπρο ρούμι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαυρο πιπέρι
  • Προαιρετικά : 1 μικρή ντομάτα ή 7-8 ντοματίνια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

  • Αναμειγνύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκορδο, το ρουμι, τον κόλιανδρο και την ταμπάσκο πολύ καλά. Αν έχουμε αποφασίσει να βάλουμε ντομάτα, την προσθέτουμε εδώ.
  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομματια τα αβοκάντο.
  • Τα λούζουμε με τον χυμό απο τα λαιμ και τα προσθέτουμε στο μίγμα μας. Είναι σημαντικό να κόψουμε τα αβοκάντο τελευταία στιγμή και να ρίξουμε τον χυμό λαιμ αμέσως ώστε να αποφύγουμε την οξείδωση τους , δηλαδή να αποφύγουμε να μαυρίσουν τα αβοκάντο μας γρήγορα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μας έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές και σφιχτό μίγμα.

Φυλάμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο τo guacamole στο ψυγείο ή το καταναλώνουμε άμεσα.

Συνδυάζεται τέλεια με πράσινα φυλλώδη λαχανικά δημιουργώντας εξαιρετικές σαλάτες, τρώγεται και σερβίρεται σαν ορεκτικό μαζί με κράκερ, κριτσίνια ή νάτσος, γίνεται η πιο ταιριαστή γέμιση σε τορτίγιας, ταιριάζει απόλυτα με γιαούρτι, τα κρεατικά , τα πουλερικά και φυσικά τα θαλασσινά.

Δοκμάστε να γεμίσετε μικρές ντομάτες με guacamole ή θυμηθείτε να το απολαύσετε την επόμενη φορά με ψητές ή αχνιστές γαρίδες

Καλή απόλαυση!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s