our merry christmas : sweet & energy balls

Βρισκόμαστε στη μέση της ομορφότερης ίσως περιόδου του χρόνου, αυτή των Χριστουγέννων. Στολίζουμε το σπίτι, στολίζουμε εμάς με καλύτερη διάθεση, οι περισσότεροι ετοιμάζουμε γλυκά και μενού για τα γιορτινά τραπέζια . Διαλέγουμε πιάτα επηρεασμένα από την προσεγμένη και πιο υγιεινή κουζίνα των καιρών μας αλλά και παραδοσιακά, όπως τα έχουμε μάθει για να μας θυμίζουν τη γεύση των παλιότερων γιορτών μας.

Η δική μας συμβουλή είναι η γνωστή. Δεν θα στερηθούμε τίποτα! Απλώς θα προσέξουμε λίγο να ισορροπούμε τα γεύματα μας, για να τα απολαύσουμε πραγματικά όλα χωρίς τύψεις και ενοχές.

Καθώς πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα δεν πρέπει να τροποποιούνται, αφήνουμε τα αγαπημένα μελομακάρονα, τις δίπλες και τους κουραμπιέδες στην ησυχία τους και στην παράδοση που τα θέλει υπέροχα μελωμένα τα πρώτα, τραγανές τις δεύτερες και απόλυτα βουτυράτους ή λαδάτους πάντα χιονισμένους με άχνη, αντίστοιχα τους τρίτους. Ας τα γευτούμε με τις συνταγές των μαμάδων.

Εμείς σαν αντιπρόταση δεν έχουμε μια άλλη συνταγή , πιο υγεινή ή πιο light για τα παραδοσιακά γλυκά, έχουμε 3 νέες προτάσεις απο Χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες για να στραφούμε σε αυτές και να μην το παρακάνουμε με τους παραδοσιακούς αναντικατάστατους πειρασμούς.

Μπαλίτσες με αβοκάντο, ξυσμα πορτοκαλιού και bitter σοκολάτα

Εύκολες, νόστιμες και πολύ θρεπτικές, με μόλις 41 θερμίδες η μια μπαλίτσα.

Χρειαστήκαμε:

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 30 γρ. κακάο
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Διαδικασία:

  • Λιώνουμε το αβοκάντο σε ραβδομπλέντερ χειρός μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη πάστα.
  • Σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε τη σοκολάτα , προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αναμειγνύουμε με την πάστα αβοκάντο.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και με τα χέρια μας πλάθουμε 20 μικρά μπαλάκια, τα περνάμε από μπολ με κακάο για την επικάλυψη και συντηρούμε στο ψυγείο για λίγες ημέρες.

Gluten free μπαλίτσες με πορτοκάλι

Πολυ αρωματικό και εύκολο γλυκισμα με 87 θερμίδες η κάθε μια μπαλίτσα.

Χρειαστήκαμε:

  • 100γρ. μπισκότα χωρις γλουτένη με πορτοκάλι
  • 45γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή τριμμένα αμύγδαλα
  • 80γρ. μέλι
  • 40γρ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 30γρ. λιναρόσπορο (σπασμένο)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • προαιρετικά για γαρνίρισμα: 30γρ. αλεσμένα μπισκότα που προσθέσαμε παραπάνω και 20γρ. σπασμένο λιναρόσπορο

Διαδικασία:

  • Σε πολυκοπτικό μηχάνημα χτυπάμε τα μπισκότα μας μέχρι να γίνουν τρίμμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα προαιρετικά του γαρνιρίσματος και στη συνέχεια σχηματίζουμε 14 μικρές μπαλίτσες.
  • Τέλος, και να εφόσον το θελουμε, γαρνίρουμε με τα μπισκότα και το λιναρόσπορο.

Μπαλίτσες με χουρμάδες και καρύδα

Με μόλις 46 θερμίδες η κάθε λαχταριστή μπουκιά, για όσους αγαπούν την καρύδα.

Χρειαστήκαμε:

  • 200 γρ. βασιλικούς χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
  • 10 κ.σ. από το νερό που μουλιάσαμε του χουρμάδες
  • 140 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 13 γρ. σκόνη άγλυκου κακάο
  • 1/2 κούπα τρίμμα άγλυκης καρύδας

Διαδικασία:

  • Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τους χουρμάδες σουρωμένους με 10 κουταλιές της σούπας από το νερό που τους μουλιάσαμε και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε την πάστα μας.
  • Έπειτα ρίχνουμε στον κάδο τα 100 γρ. από τα 140 γρ. νιφάδες βρώμης, το κακάο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 40 γρ. βρώμης και ανακατεύμουμε. Σχηματίζουμε 30 τρουφάκια , τα πασπαλίζουμε με το τρίμμα καρύδας μέχρι να επικαλυφθούν.
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για λίγες ημέρες.

Καλή απόλαυση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s