cocktail o clock

Οι γλωσσολόγοι θεωρούν την λέξη cocktail βαρβαρισμό (γραμματικό λάθος) , της λατινικής λέξης decoctus, η οποία σημαίνει νερουλός, απορρίπτοντας την δημοφιλέστερη εκδοχή των Αμερικανών, που θέλουν την λέξη απλά σύνθετη, από τις λέξεις cock + tail, οι οποίες σημαίνουν ουρά κόκορα. Την επιβεβαιώνουν μάλιστα με τους σχετικούς θρύλους* . (Δείτε τους επικρατέστερους στο τέλος του άρθρου).

Πιθανόν οι γλωσσολόγοι να έχουν δίκιο και να πρόκειται όντως για ένα γραμματικό λάθος. Λάθος ή όχι, το υπέροχο περιεχόμενο της λέξης κοκτέιλ έγινε κουλτούρα, εμείς τα απολαμβάνουμε κι οι Αμερικανοί έχουν πιο σπουδαίους λόγους να υπερηφανεύονται από αυτούς της ετυμολογίας, καθώς – ειδικά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης – τα cocktails σφραγίστηκαν και αναγνωρίστηκαν ανά τον κόσμο από τις δικές τους κυρίως εμπνεύσεις .

cocktailstory

Όταν μιλάμε για κοκτέιλ, ουσιαστικά μιλάμε για την τεχνική της ανάμειξης, τεχνική που ασφαλώς, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από τα μπαρ. Μάλλον η ιστορία αναγνωρίζει τους μάγους που αναμίγνυαν αλκοόλ και βότανα στα γιατροσόφια τους, τους Αζτέκους που πρόσφεραν εκλεκτούς χυμούς φρούτων και καρπών μαζί με κρασί στις θυσίες τους, τους αλχημιστές στον μεσαίωνα, πιθανόν και την Κίρκη που μάγεψε τον Οδυσσέα με το ποτό – φίλτρο, άγνωστης σύνθεσης, σαν τους πρώτους … ας μην τους πούμε διάσημους κοκτειλάδες, ας τους αναφέρουμε τιμητικά ως τους πρώτους διδάξαντες του είδους.

Στη νεότερη ιστορία των κοκτέιλ τα σκήπτρα ασυζητητί περνούν στους Αμερικανούς. Τα πρώτα Αμερικάνικα cocktailbars είναι γεγονός ήδη από τον 18ο αι. Στις αρχές του 19ου αι. γίνονται πλέον θεσμός και τα εντυπωσιακά ποτά υιοθετούνται με ενθουσιασμό από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τελικοί εμπνευστές των κοκτέιλ που απολαμβάνουμε σήμερα δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες παράνομων μπαρ και τους θρυλικούς Αμερικανούς barmen που καλέστηκαν να κρύψουν το αλκοόλ (συχνά κακής ποιότητας) μέσα σε χυμούς φρούτων, σιρόπια, μέλι και άλλα αρώματα κατά την διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης (1920 -1933).

Τα κοκτέιλ έχασαν την δημοτικότητα τους στο τέλος περίπου της δεκαετίας του 1960, για να ξαναεμφανιστούν στη δεκαετία του 1980 αρκετά ανανεωμένα με την βότκα και το ουίσκι να αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό το ρούμι και το τζιν.

Την αποθέωση και καθιέρωση τους στη ζωή μας την ζουν ξανά με τον ερχομό της νέας χιλιετίας εως και σήμερα, που αναβιώνουν όλες οι κλασικές εκδοχές τους συν πολλές πολλές νέες. Φυσικά μιλάμε για την σημερινή φιλοσοφία του mixology όπου οι συνταγές έγιναν πολύπλοκες, οι συνδυασμοί άπειροι, τα υλικά ποιοτικότερα και ο κάθε ψαγμένος bartender πλέον φτιάχνει τα δικά του .

cocktailtime

Daiquiri, Βloody Mary, Papa Doble, Casablanca, Margarita, Pina Colada, Caipirinha, Mai Tai, Mojito. Όλα τους κοκτέιλ με ιστορία.

Εμείς στο Balance, οπαδοί των κοκτέιλ όπως ίσως κι εσείς, γράφουμε αυτό το άρθρο περισσότερο γοητευμένοι από την ιστορία τους και την πρώτη θέση που έχουν στις στιγμές χαλάρωσης μας, παρά για να τονίσουμε τις συνέπειες τους στην υγεία μας και στο βάρος μας. Είναι καλοκαίρι, είναι κατεξοχήν η εποχή τους, λογικό να θέλουμε να απολαύσουμε ένα κοκτέιλ. Ή και δυο.

Για τρίτο… μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, οπαδοί της απόλαυσης είμαστε κι όχι της κατανάλωσης αλκοόλ. Εκτός αυτού του σημαντικού λόγου υγείας, η ανάμειξη αλκοόλ με χυμούς, αναψυκτικά, λικέρ, ζάχαρη ή σιρόπι αυξάνουν ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό τους φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται και η θερμιδική τους σύσταση, οπότε χρειάζονται προσοχή.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε θερμιδικά , αν μη τι άλλο να ξέρουμε πόσο περίπου μας επιβαρύνουν οι κενές θερμίδες τους. Λέμε περίπου, καθώς είναι αδύνατον να έχουμε ακριβείς μετρήσεις εφόσον τα κοκτέιλ ποικίλουν σε σύσταση και δοσολογία από συνταγή σε συνταγή κι από έμπνευση σε έμπνευση.

Σαν βάση έχουμε πάντα τις 100 θερμίδες, εφόσον κάθε μεζούρα οινοπνευματώδους ποτού αποδίδει περισσότερες από 90 θερμίδες. Επιπλέον το θερμιδικό περιεχόμενο αυξάνεται ανάλογα με τα υλικά που θα προστεθούν ( σιρόπι, φρούτα, αναψυκτικό κτλ) .

  • Margarita. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι πήρε το όνομα του προς τιμήν της ντίβας Rita Hayworth. Είναι από τα must του καλοκαιριού και όχι μόνο. Μια κλασική συνταγή Margarita πίνετε ευχάριστα χειμώνα – καλοκαίρι και υπολογίζεται στις 180 – 200 θερμίδες με ποσοστό αλκοόλ 33,3 % .
  • Cosmopolitan. Το cosmo των πρωταγωνιστριών του sex and the city , προσδίδει 190 – 220 θερμίδες και περιέχει 25 – 30 % αλκοόλ ανά ποτήρι. Αν το ζητήσουμε με φυσικό χυμό cranberry, χωρίς γλυκαντικές ουσίες και μικρότερη δόση αλκοόλ μπορούμε να το κατεβάσουμε στις 120 και γιατί όχι , ας παραγγείλουμε και τρίτο!
  • Apple Martini. Δροσερό και πολύ ελαφρύ, από τις πιο καλές νέες επιλογές, είναι από τα πιο χαμηλά σε θερμίδες. 150 – 170.
  • Mojito. Το πιο γνωστό από όλα, το αγαπημένο όλων Μojito σπάνια ξεπερνά τις 190 θερμίδες και ποσοστό αλκοόλ στο 15%.
  • Mai Tai. Με μέσο όρο τις 200 θερμίδες το κυριολεκτικά «εξωπραγματικό» tiki κοκτέιλ περιέχει πικραμύγδαλο, lime και πορτοκάλι και για μας είναι πάντα η πρώτη επιλογή. Συχνά και η μοναδική.
  • Paloma. Από τις πιο απολαυστικές επιλογές, ένα μίγμα τεκίλα, γκρέιπφρουτ , lime και σόδας το οποίο έχει χαμηλό αριθμό θερμίδων. 160 περίπου το ποτήρι.
  • Pina colada. Αν τυχόν είναι από τα αγαπημένα σας , μάλλον θα πρέπει να είστε ενήμεροι ότι πρόκειται για μια βόμβα θερμίδων, που ξεκινά από τις 320 και μπορεί να ξεπεράσει τις 550!
  • Daiquiri. Δημοφιλής όσο περίπου και το Mojito στην πιο απλή εκδοχή του ( lime) προσδίδει 150- 170 θερμίδες. Το frozen strawberry Daiquiri ανεβαίνει ελαφρώς με μέσο όρο τις 180 θερμίδες.
  • Zombie. O βασιλιάς των tiki cocktail , όπως και το Pina Colada, προσδίδει πληθώρα θερμίδων. Μέσος όρος οι … πολλές 350 θερμίδες.
  • Long island Ice Tea. Δυνατό κοκτέιλ, περιέχει βότκα, τζιν, λευκό ρούμι, λευκή τεκίλα, λικέρ πορτοκάλι, χυμό λεμονιού και Cola , μοιάζει με παγωμένο τσάι και φτάνει το απίστευτο νούμερο των 500 θερμίδων ανά ποτήρι. Μπορεί εύκολα και παραπάνω. Μήπως να το ξανασκεφτείτε?
  • Caipirinia. Το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας με κασάκα, μαύρη ζάχαρη και lime βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας λίστας κοκτέιλ, θεωρείται top κλασική επιλογή και προσδίδει 150 -170 θερμίδες.

Εμείς… τι άλλο θα ευχόμασταν? Δεν χρειάζεται να στερούμαστε μερικές από τις μικρές χαρές της ζωής και κάποιες από αυτές είναι τα cocktail. Επιλέξτε και καλή απόλαυση!

*Θρύλοι που κατά τους Αμερικανούς το όνομα cocktail οφείλεται είτε στην πολυχρωμία από τα φτερά της ουράς του κόκορα, είτε από παράφραση της γαλλικής λέξης coquetier ( αυγοθήκη – μικρά ποτήρια σαν αυγοθήκες που σέρβιραν τα ποτά στη Ν. Ορλεάνη) , είτε από την ιδέα της έξυπνης Betsy Flanagan να σερβίρει στο πανδοχείο της τα εξεζητημένα ποτά διακοσμημένα με φτερά από ουρά κόκορα ως εργαλείο ανάδευσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s