Tα διάσημα bao buns

Yum cha , Dim sum και Bao buns

Για το ενημερωμένο κοινό της ασιατικής κουλτούρας, ίσως οι παραπάνω όροι να είναι γνωστοί. Για τους περισσότερους από μας, εύλογα, μας φαίνονται και είναι κινέζικα. Εκτός βέβαια από τα bao bans. Το διάσημο πλέον street food. Τα -κυριολεκτικά σαν αφρός – ψωμάκια δηλαδή, που γνωρίσαμε πρόσφατα, ψήνονται στον ατμό, γεμίζονται με πληθώρα υλικών, τρώγονται με τα χέρια και δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Το μαγικό με τα bao είναι ότι για πρώτη φορά ένα είδος sandwich , γοήτευσε τους σεφ ανά τον κόσμο, οι οποίοι πειραματίστηκαν μαζί τους, τόσο, που τα συναντάμε εξίσου στο φυσικό τους περιβάλλον, τον δρόμο, όσο και σε κουζίνες βραβευμένες με αστέρια. Γοητευμένοι κι εμείς, τα δοκιμάσαμε, τα ψάξαμε, μάθαμε την ιστορία τους και αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε όπως περίπου θα τα τρώγαμε στα σοκάκια της Σαγκάη. Περίπου, αφού τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική αίσθηση που έχεις όταν δοκιμάζεις ένα φαγητό στον τόπο του.

Baostory

Για να μπούμε στο νόημα, μάθαμε κινέζικα. Λίγα. Αυτά που αφορούν τα bao. Στα ελληνικά, το yum cha σημαίνει πίνω τσάι. Όχι τόσο απλά όσο το θεωρούμε εμείς. Για τον Ασιατικό λαό το τσάι νοείται ως φιλοσοφία ζωής και αποτελεί τελετουργία, η οποία μάλιστα έχει και ανάλογους κανόνες συμπεριφοράς. Το dim sum δε, είναι ο κατάλογος με τα υπέροχα ορεκτικά πιάτα που σερβίρονται μαζί με το τσάι και ολοκληρώνει το τελετουργικό τους. Μεταξύ αυτών, τα γνώριμα από παλιά spring rolls , τα dumplings που κι αυτά πρόσφατα τα μάθαμε και ασφαλώς τα bao.

Τα πρώτα bao ή baozi έκαναν την εμφάνιση τους τον 3ο π.χ. αιώνα στην περιοχή Fo Zhou της Κίνας . Τα ζύμωναν από αλεύρι κόκκινου λωτού, ήταν ολοστρόγγυλα, λίγο γλυκά, λίγο αλμυρά, πάντα αφράτα και οι γεμίσεις τους, όπως και τώρα, ξεχείλιζαν από διάφορα είδη κρεατικών και λαχανικών, με απαραίτητη την προσθήκη γλυκόξυνης σάλτσας, πικάντικων sauce ή μαρμελάδας. Μέρος του μενού του dim sum κι αυτά, συνόδευαν το τσάι στα τεϊοποτεία που είχαν αναπτυχθεί εξ ανάγκης, κατά μήκος στους δρόμους του μεταξιού για να ξεκουράζονται οι ταξιδιώτες.

Από τους δρόμους του μεταξιού ως σήμερα, άλλαξαν πολλά, η συνήθεια του dim sum όμως έμεινε, και τα bao, που δεν σημαίνει τίποτα άλλο από ψωμί, παρέμειναν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παράδοσης. Κι όχι μόνο. Τα bao ξεχώρισαν από τα άλλα πιάτα, «αυτονομήθηκαν» κι εδώ και χρόνια κάνουν σόλο καριέρα σαν το διάσημο street food της Κίνας. Κι επειδή οι γευστικοί δρόμοι δεν έχουν σύνορα τα bao δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να κατακτήσουν τους δρόμους της Ευρώπης και τους δικούς μας.

Buns

Στον δυτικό κόσμο τα bao προσαρμόστηκαν και εξελίχθηκαν σύμφωνα με πιο εξευρωπαϊσμένα πρότυπα. Από ολοστρόγγυλα γεμιστά ψωμάκια, κάτι αντίστοιχο με την μορφή των dumplings, απέκτησαν πιο πλατιά μορφή, που διπλώνουν και ξεχειλίζουν γεύση, σαν τα τάκος. Το Λονδίνο κατέχει ασυζητί τον κύριο τίτλο για την ευρωπαϊκή εξέλιξη του. Και του νονού. Αφού στο Λονδίνο οφείλει το επώνυμο του, το bun, που σημαίνει επίσης ψωμί. Ψωμί 2, λοιπόν είναι αυτό που ζητάμε και πραγματικά πιο εύστοχο όνομα για να περιγράψει την αεράτη ζύμη ενός ψωμιού , δεν νομίζουμε ότι θα μπορούσε να του δοθεί.

Τα bao buns στην αυθεντική μορφή τους

Home made bao buns

Αν τα έχετε δοκιμάσει σε κάποια από τα πολλά εστιατόρια ή στα street food, σίγουρα θα σας ενθουσίασαν. Εμείς αποφασίσαμε να τα φτιάξουμε και στο σπίτι. Γι αυτό χρειαστήκαμε : χρόνο να φουσκώσουν, μάλλον ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο μυστικό τους και την βοήθεια του αγαπημένου σεφ christosglossidis που ξέρει τα άλλα μυστικά τους , τα φτιάχνει τέλεια και δεν μας χάλασε χατίρι όταν του το ζητήσαμε, περιγράφοντας μας, βήμα βήμα τη συνταγή του.

Υλικά:

  • 600 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 gr. νερό
  • 60 gr. ηλιέλαιο
  • 24 gr. γάλα σε σκόνη
  • 12 gr. ξηρή μαγιά
  • 80 gr. ζάχαρη
  • 12 gr. αλάτι
  • 4 gr. baking powder

Διαδικασία:

  • Αναμιγνύουμε αλεύρι και νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη για 20′.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ( 1 κουτ. σ. ηλιέλαιο) και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ ( με γάντζο για ζύμες) σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  • Αφαιρούμε την ζύμη από τον κάδο, σκεπάζουμε το ζυμάρι με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20′.
  • Αφού περάσουν τα 20′, κόβουμε το ζυμάρι και δημιουργούμε μπάλες των 80 gr.
  • Τοποθετούμε κάθε μπάλα σε αντικολλητικό χαρτί και σκεπάζουμε με μεμβράνη, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
  • Όταν διπλασιαστούν παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε ελαφρά με πλάστη, ώστε να γίνουν πλακέ.
  • Αλείφουμε με το υπόλοιπο ηλιέλαιο από τη μεριά που θα τα διπλώσουμε για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο.
  • Τα διπλώνουμε και τα σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη για διπλασιάσουν πάλι τον όγκο τους.
  • Τα ψήνουμε στον ατμό για 6′, είτε μέσα σε ένα πυκνό σουρωτήρι, είτε στο ειδικό μπαμπού σκεύος. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην ακουμπάνε τα bao μας στο νερό.

Δεν ήταν δύσκολο . Χρόνο θέλουν μόνο να φουσκώνουν και τα bao buns είναι έτοιμα. Μένει να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει, από κρεατικά με πικάντικες sauces ή γλυκόξινες chutneys ή και γιαούρτι με βότανα έως θαλασσινά. Οι επιλογές είναι αμέτρητες!

Ευχαριστούμε christosglossidis

Καλή απόλαυση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s