Νηστεία Μεγάλης Εβδομάδας

Λέμε ναι στη νηστεία

Η νηστεία έχει ένα βαθύτερο νόημα, το οποίο κατά την θρησκευτική της έννοια, έχει να κάνει στην ουσία λιγότερο με την διατροφή και περισσότερο με τα πιστεύω μας. Οπωσδήποτε νηστεία δεν είναι το να πέφτουμε με τα μούτρα στα θαλασσινά, στα αφράτα ψωμάκια, στα νηστίσιμα τυριά και στα κουλουράκια πορτοκαλιού για να αντικαταστήσουμε τα γεύματα που μας λείπουν. Νηστεία είναι εγκράτεια και αποτοξίνωση βεβαίως από ζωικές τροφές για να αποτοξινώσουμε το σώμα μας, αλλά και αποτοξίνωση από σκέψεις, από πράξεις, από λέξεις. Κι αυτό δεν ισχύει προφανώς μόνο για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Την αποτοξίνωση του πνεύματος την αφήνουμε εξολοκλήρου σε σας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αναφέροντας τα οφέλη της διατροφικής νηστείας, η οποία στη σύσταση της εκπροσωπεί τη μεσογειακή διατροφή. Μια τύπου διατροφή από τις υγιεινότερες στον κόσμο.

Συγκεντρώσαμε 5 σοβαρούς λόγους που έχουμε για να νηστέψουμε :

  • Η διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μέταλλα που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού μας συστήματος και τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Λαμβάνουμε πληθώρα μικροστοιχείων, βιοφλαβονοειδή και βιταμίνες όπως η C και περισσότερες βιταμίνες συμπλέγματος B , οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών και προφυλάσσουν τα τοιχώματα των αγγείων.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών. Δίνοντας έμφαση στα όσπρια, στα λαχανικά και στα λαδερά φαγητά περιορίζουμε την πρόσληψη σε κορεσμένα λίπη, επομένως έχουμε μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ( χοληστερόλη, τριγλυκερίδια ) αλλά και μείωση ουρικού οξέος εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης πρωτεϊνών κυρίως ζωικής προέλευσης.
  • Ανεβάζουμε τα επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου. Τα περισσότερα νηστίσιμα τρόφιμα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο. Όπως τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Αντιθέτως από ότι πιστεύουμε , σπουδαίες πηγές ασβεστίου δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομικά , αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ( σπανάκι) , τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Χάνουμε βάρος. Περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη αλλά και τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα βελτιώνουμε το ph του αίματος, μειώνουμε την πρόσληψη λίπους και θερμίδων, επομένως ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα.

* Για να ισχύει ο τελευταίος και πέμπτος λόγος και για αποφυγή … του αντίθετου, χρειάζεται να δείξουμε προσοχή στις τροφές που διαλέγουμε, προσέχουμε τους συνδυασμούς , αποφεύγουμε την μεγάλη κατανάλωση αμυλούχων τροφών, όπως και τις υπερβολές στους χυμούς.

Στη συνέχεια φτιάξαμε άλλον ένα μικρό κατάλογο με εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών αλλά και με προτάσεις φαγητών έτσι ώστε να μην έχουμε κανένα λόγο να μη νηστέψουμε, να μην στερηθεί ο οργανισμός μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά , να μας βγάλει από την σκέψη του τι θα φάμε τώρα που νηστεύουμε αλλά και να τα συνδυάσουμε σωστά ώστε να μην παχύνουμε.

  • Φακές. Το νούμερο 1 όσπριο σε κατανάλωση σε περιόδους νηστείας , μας δίνει 9 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανά 100 γραμ. μαγειρεμένης φακής. Μπορούμε να τις φάμε σούπα με ντομάτα και καρότα, αλάδωτες για μέρες που θα νηστέψουμε το ελαιόλαδο ή να φτιάξουμε μια εξαιρετική σαλάτα με φακές σαν την πρόταση μας : Μαρούλι ( 10 φύλλα κομμένα με το χέρι) – σπανάκι ( 10 φύλλα κομμένα επίσης με το χέρι ) – ντοματίνια (10) – 1 κούπα βρασμένες φακές- φέτες από 1 πορτοκάλι – καρύδια ( 3 καρυδόψυχες), ραντίζουμε με βιολογικό μηλόξυδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Κινόα. Μια κατηγορία από μόνη της, η κινόα ανήκει στα ψευδοδημητριακά , είναι πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, θεωρείται πλήρης και παρέχει στον οργανισμό αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Την κάνουμε κι αυτή σαλάτα και την τρώμε με ωμά και ψητά λαχανικά : Μαρούλι iceberg , λόλα ( ( 4-5 φύλλα από το καθένα , κομμένα με το χέρι) , ψητά λαχανικά (μανιτάρια, κολοκύθι ή μελιτζάνες, ντοματίνια, πιπεριές) 1 κούπα κινόα , ελιές (5-6), ψιλοκομμένος μαϊντανός, εξτρα παρθένο ελαιόλαδο- χυμό λεμονιού).
  • Φασόλια . Διατροφικός θησαυρός ασυζητητί. Θα τα βρούμε άσπρα, κόκκινα, μαυρομάτικα, γίγαντες. Η πρωτεΐνη που παίρνουμε από τα φασόλια αν και ποικίλλει από είδος σε είδος, σε μέσο όρο φτάνει τα 8 γραμμάρια ανά 100 γραμ. μαγειρεμένου φασολιού. Πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και χοληστερόλη αποτελούν ένα πλήρες γεύμα. Τα άσπρα μαγειρεύονται σαν σούπα με καρότα, λεμονάτη ή με ντομάτα και απαραίτητα σέλινο και σέλερι. Οι γίγαντες γίνονται φούρνου ή κατσαρόλας με σέλινο – καρότα και κατά την γνώμη μας απαραίτητα δάφνη για ξεχωριστό άρωμα. Τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα γίνονται τέλειες κρύες σαλάτες, είτε μόνα τους με κρεμμυδάκι, μαιντανό ή άνιθο και λαδολέμονο ή και χωρίς ελαιόλαδο, είτε με συνοδεία πράσινων ωμών λαχανικών ( μαρουλι – ροκα- λόλα- λαχανίδα – iceberg κτλ) .
  • Θαλασσινά. Φτιάχνουν ίσως τα πιο ενδιαφέροντα γεύματα της εβδομάδας. Κριθαρότο με γαρίδες, μακαρονάδες του ψαρά, ριζότα με όστρακα, αλλά σερβίρονται εξίσου νόστιμα, απλώς ψητά με συνοδεία σαλάτας ωμής ή βραστής. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε μαγειρευτά όπως τις γευστικές σουπιές με σπανάκι, το χταπόδι κρασάτο ή το καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και πιπεριές. Γεύματα όλα τους, πλούσια σε ενέργεια και ισορροπημένα ως προς τη σύσταση τους.
  • Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αγαπημένα μας παραδοσιακά λαδερά από το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας. Φασολάκια, αρακάς, μπάμιες, αγκινάρες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια . Τα βρίσκουμε στην εποχή τους και τα μαγειρεύουμε με μυρωδικά, φρέσκια ντομάτα, βραστά ή αχνιστά, με κλασικές συνταγές των μαμάδων μας ή με φαντασία δική μας, όπως και να τα φτιάξουμε, η ουσία είναι ότι είναι Μεγάλη Εβδομάδα , τα θέλουμε στο τραπέζι μας και αυτά γίνονται σπουδαία κύρια γεύματα ή βάσεις για σαλάτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s