Nuts for butter

Είναι απαλό σε υφή, νόστιμο, αρωματικό, πολύ πολύ θρεπτικό, δεν χρειάζεται να είμαστε ή να γίνουμε vegan για το εντάξουμε στη διατροφή μας, μοιάζει με βελούδινη κρέμα και μπορεί να γίνει η βάση για γεύματα που δεν είχαμε φανταστεί. Φυσικά μιλάμε για το βούτυρο από ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Nuts butterstory

Aν σκεφτούμε ότι από τα τέλη του προ- προηγούμενου αιώνα ( 1890) δημιουργήθηκε πρώτο, το φυστικοβούτυρο ως άξιο υποκατάστατο πρωτεΐνης, μάλλον αργήσαμε πολύ να εκμεταλλευτούμε τα έλαια από τους ξηρούς καρπούς. Δεύτερο γνωρίσαμε το ταχίνι, ένα πρωτογενές τρόφιμο από 100% αλεσμένο σουσάμι. Και τελευταία, καλύπτοντας με άλματα τα χρόνια απουσίας από την κουζίνα μας, μάθαμε ότι μπορούμε να έχουμε βούτυρα από καρύδια, κάσιους, macademia, φουντούκια, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο ή και γιατί όχι, από οποιονδήποτε άλλον ξηρό καρπό ή σπόρο θέλουμε.

Γιατί να τα επιλέξουμε? Γιατί έχουν πιο αθώες θερμίδες από το ενοχοποιημένο για χρόνια, φυστικοβούτυρο . Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν καίγονται πιο γρήγορα από άλλες λιπαρές ουσίες. (Σ΄αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα βούτυρα αυτά, έχουν μεν καλά λιπαρά , αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα τρώμε απεριόριστα. Οι θερμίδες δεν παύουν να είναι θερμίδες και να προστίθενται στη μέρα μας. Το σωστό λοιπόν είναι να κατανοήσουμε τις μερίδες τους. Ιδανική ποσότητα είναι 1 κουτ. σούπας ημερησίως).

Περιέχουν μέταλλα και φυτικές ίνες. Έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος για να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, είναι ότι χρειαζόμαστε μια κουταλιά μόνο όπως είπαμε, για να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε, ενώ τρώγοντας ξηρούς καρπούς κανείς μας δεν σταματάει σε μια χούφτα που είναι η μερίδα τους. Κι αυτή την κουταλιά απόλαυσης την θέλουμε οπωσδήποτε στην ημέρα μας.

Πάνε παντού

Τα δοκιμάσαμε με το αγαπημένο μας ψωμί και κράκερ. Τα ανακατέψαμε με γιαούρτι. Που αλλού άλλωστε θα ταίριαζαν καλύτερα από το γιαούρτι για ένα τέλειο πρωινό! Στα smoothies για έξτρα γεύση. Στις σούπες για πιο βελουτέ ακόμα υφές. Σαν ντιπάκι για τα τυριά μας ( ειδικά τα γλυκόπικρα : καρυδιού, φυστικιού). Στις ωμές σαλάτες, μαζί με ελαιόλαδο ως απίθανο dressing. Το βάζουμε στη ζύμη των κέικ, στα γλυκά, στα μπισκότα. Οι σεφ λένε ότι απογειώνουν τη γεύση και στα όσπρια και δεν τους αμφισβητούμε. Προφανώς πάνε παντού, αρκεί να αναπτύξουμε την μαγειρική μας φαντασία.

Το ίδιο ακριβώς μας συστήνει η kisstheearth.gr μια εταιρεία ελληνική που ανέπτυξε τη δική της φαντασία στα βούτυρα ξηρών καρπών, η οποία ζει και δημιουργεί τα προϊόντα της στη Χίο, όπως θα τα φτιάχναμε κι εμείς στη κουζίνα του σπιτιού μας. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα μπορούσαμε να διαλέξουμε την καλύτερη πρώτη ύλη, όπως διαλέγουν οι ίδιοι ψάχνοντας ανά την Ελλάδα, ότι θα είχαμε την ίδια ακούραστη διάθεση για πειραματισμούς και φυσικά ότι θα είχαμε την ίδια γνώση και αγάπη για τη γη, όπως την έχει η kisstheearth με το τέλειο όνομα της.

Ένα βαζάκι της kisstheearth δεν περιέχει ζάχαρη, πρόσθετα, αλάτι, συντηρητικά. Είναι γεμάτο 100% φυσικό προϊόν και την ξεχωρίσαμε τόσο για τις φυσικές γεύσεις της, όπως το απαλό αμύγδαλο της όσο και για τα απίθανα φουντουκοβούτυρο με κακάο ( δεν νομίζουμε να υπάρχει καλύτερη αντικατάσταση πραλίνας!) και το ιδιαίτερο μίγμα με φυστίκι, αμύγδαλο και κάσιους. Τι άλλο να πουμε για τέτοιες εταιρείες που μας κάνουν περήφανους? Ένα φιλί κι από μας kisstheearth!

Βούτυρο από καρύδια

Γράφοντας αυτό το άρθρο δεν υπήρχε περίπτωση να μην επηρεαστούμε και να μην πειραματιστούμε φτιάχνοντας το δικό μας βούτυρο. Διαλέξαμε ένα βούτυρο που δεν είχε τύχει να δοκιμάσουμε. Το καρυδοβούτυρο.

Χρειαστήκαμε:

  • Τι άλλο ?! 300 γρ. ωμά βιολογικά καρύδια. Αυτά τα τόσο ίδια με τον ανθρώπινο εγκέφαλο όπου εξακριβωμένα αυτό ακριβώς κάνουν. Θρέφουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο μας.
  • Ένα δυνατό μπλέντερ ή αν έχετε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Προαιρετικά : Κανέλλα, εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από τον λοβό βανίλιας , κακάο, μέλι ή στέβια ή σιρόπι σφενδάμου, ελαιόλαδο.

  1. Προθερμάναμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.
  2. Τοποθετήσαμε αντικολλητικό χαρτί σε έναν μεγάλο δίσκο ψησίματος.
  3. Απλώσαμε τα καρύδια.
  4. Ψήσαμε για 12′- 13′
  5. Αφήσαμε τον δίσκο με τα καρύδια μέσα στο φούρνο για άλλα 5′
  6. Βγάλαμε από το φούρνο και αφήσαμε να κρυώσουν λίγο, γύρω στα 6-7 ‘ . Τα θέλαμε ζεστά, όχι καυτά.
  7. Τα τρίψαμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει μεγάλο μέρος από την φλούδα τους.
  8. Τα μεταφέραμε στο μπλέντερ και τα χτυπήσαμε ώσπου να αποκτήσουν υφή παχύρευστης κρέμας. Σταματήσαμε ενδιάμεσα την διαδικασία, 2-3 φορές για να ξεκολλήσουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης τα καρύδια από τα τοιχώματα.
  9. Αυτό ήταν. Το βούτυρο μας ήταν έτοιμο και κάποιοι από μας δεν φάγαμε μόνο μια κουταλιά!

Tips

  • Αν το θέλουμε πιο αραιό προσθέτουμε 1 κουτ. σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε για 1΄ακόμη.
  • Αν η γεύση του μας φαίνεται λίγο πικρή ( ιδιότητα του καρυδιού) προσθέτουμε λίγο μέλι ή σιρόπι Σφενδάμου.
  • Αν το θέλουμε αρωματικό προσθέτουμε κανέλλα , κακάο, εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από λοβό βανίλιας.

Εμείς δεν χρειαστήκαμε ελαιόλαδο ή γλυκαντική ουσία. Το βούτυρο μας είχε ιδανικά ρευστή υφή και ισορροπημένη γεύση και δεν υπήρχε λόγος να το επιβαρύνουμε. Το μόνο που κάναμε είναι να το αρωματίσουμε. Γεμίσαμε 3 βαζάκια των 70 γρ. περίπου, ένα από κάθε γεύση , κακάο , κανέλλα και βανίλια και πραγματικά είναι το ένα πιο γευστικό από το άλλο.

Μια πληροφορία ακόμη

Σε θερμοκρασία δωματίου το σπιτικό βούτυρο καρυδιού κρατάει για μια εβδομάδα ( είναι ευαίσθητο στις θερμοκρασίες), στο ψυγείο 3- 4 εβδομάδες, ενώ στην κατάψυξη μέχρι 4 μήνες.

Πολλές πληροφορίες ακόμη

Διατροφική αξία. Ανά 100gr. χωρίς προσθήκη γλυκαντικής ουσίας :

  • 660 θερμίδες
  • 15 gr πρωτεΐνης
  • 13,1 gr υδατάνθρακες
  • 63 gr λιπαρά ( 6,0 κορεσμένα)
  • 6,8 gr φυτικές ίνες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s