Painting 2021

Το 2020 αναμφίβολα ήταν μια χρονιά που θα γίνει ιστορία. Αν ήταν χρώμα, για μας θα ήταν ακαθόριστο, κάτι σαν συννεφί. Ούτε λευκό, ούτε μαύρο, ούτε γκρι. Συννεφί.

Το 2021 από την άλλη, ίσως να είναι το πιο πλούσιο σε ευχές έτος των τελευταίων δεκαετιών. Ήρθε και το θέλουμε υποσχόμενο, γεμάτο υγεία, αγκαλιές και φιλιά. Του χρόνου τέτοιες μέρες θα ευχηθούμε να το περιγράφουμε σαν πράσινο. Βαθύ, υπέροχο πράσινο. Κι αυτό ακριβώς έχουμε σκοπό να προσπαθήσουμε. Να φτιάξουμε τον χρόνο μας πράσινο. Μεταφορικά, δουλεύοντας με τις σκέψεις μας, αφού το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας και της ισορροπίας. Αλλά και κυριολεκτικά. Ξεκινώντας από τον χώρο μας.

Our green story

Για μας το πράσινο χρώμα ήταν απλώς το χρώμα της φρεσκάδας. Μας άρεσε, αλλά δεν ήταν και η πρώτη επιλογή μας. Ούτε κι η δεύτερη. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε τίποτα πράσινο μέσα στο σπίτι μας μέχρι πρόσφατα, εκτός από λουλούδια που γεμίζαμε τα βάζα μας συχνά. Λες και το πράσινο ήταν υπόθεση εξωτερικών χώρων μόνο. Όσων αφορά φυτά δε, ούτε λόγος, είχαμε αντιθέτως μια εξαιρετική ροπή να μαραίνουμε ακαριαία οτιδήποτε ήταν πράσινο και ζωντανό με την δικαιολογία πάντα της έλλειψης χρόνου που απαιτεί η φροντίδα τους.

Η στροφή μας έγινε σταδιακά, πιθανόν να είναι κι αυτό αποτέλεσμα της καραντίνας και του περισσότερου χρόνου που περνάμε σπίτι. ‘Η μπορεί και μόνο η ανάγκη μας για ανανέωση. Όπως και να έχει, ερωτευτήκαμε πλέον το πράσινο και το θέλουμε να μείνει με όποιο τρόπο στη ζωή μας.

green green

Φυσικά ξεκινήσαμε από ότι πιο ζωηρό πράσινο υπάρχει. Τα φυτά. Ψάξαμε, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε, είδαμε, μυρίσαμε, φυτέψαμε και συγκεντρώσαμε όλους τους λόγους που έχουμε να βάλουμε φυτά παντού, έτσι ώστε να μην έχουμε καμία δικαιολογία να … μας δικαιολογήσουμε.

Painting green homes

Κουζίνα

Δεντρολίβανο, βασιλικός, δυόσμος, σχοινόπρασο, θυμάρι, ρίγανη. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο να αρωματίζει την κουζίνα μας? Μάλλον όχι. Δίνουν χρώμα , άρωμα, είναι απαραίτητα στη μαγειρική μας, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα, κοστίζουν λιγότερα χρήματα από έναν καφέ που θα πίναμε έξω, χρειάζονται πολύ λίγο χώρο για να αναπτυχθούν και μας ανταμείβουν με την μυρωδιά τους σε κάθε πέρασμα από δίπλα τους.. Χρειάζονται φως και πότισμα μια φορά στις πέντε- έξι ημέρες, εκτός του βασιλικού και του δυόσμου που διψάνε καθημερινά. Αν όχι όλα τους, ένα έστω από αυτά μπορούμε να το έχουμε στον πάγκο ή στο παράθυρό μας.

Υπνοδωμάτιο

Είπαμε πράσινο παντού. Κι εδώ δεν το λέμε εμείς που ξύπνησε η πράσινη αισθητική μας ξάφνου, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω, η NASA. Τα περισσότερα φυτά, ναι μεν απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα (ελάχιστο) και απορροφούν οξυγόνο, αλλά σε καμία των περιπτώσεων η αλλαγή του επιπέδου των συγκεντρώσεων δε δικαιολογεί την αποφυγή φυτών σε μια κρεβατοκάμαρα. Το αντίθετο μάλιστα, η ικανότητα κάποιων να απορροφούν τοξικές ουσίες, μυρωδιές και ρύπους, φτιάχνει ιδανικές συνθήκες ύπνου. Αλόη, Πόθος, Αγλαόνημα, Φτέρη, Σανσιβέρια, Φίκος, Σπαθίφυλλο. Αλλά και Λεβάντα , Δεντρολίβανο που διαθέτουν γλυκό άρωμα και προσφέρονται για χαλάρωση και όνειρα γλυκά.

Μπάνιο

Βάζουμε φυτά που αγαπούν την υγρασία, τη ζέστη και δεν έχουν ανάγκη από πολύ φως. Σαν το δίχρωμο αγαπημένο Χλωρόφυτο, το Ζαμιοκούλκα με τα λαμπερά φύλλα του, την εντυπωσιακή Καλαθέα και το ανθεκτικό Ντιφενμπάχια. Αν πάλι υπάρχει χώρος το μπαμπού είναι απόλυτα ταιριαστό σε ένα μεγάλο μπάνιο. Τόσο για το ίδιο το φυτό γιατί οι συνθήκες υγρασίας το ευνοούν, όσο και για μας που θα έχουμε μια όαση στο μπάνιο μας.

Καθιστικό ή… και αλλού

Monstera . Δεν θα μπορούσε να μην είναι πρώτο στις επιλογές μας. Επίσης ήταν και το πρώτο φυτό που φυτέψαμε φέτος. Είναι ανθεκτικότατη , μεγαλώνει γρήγορα, απαιτεί μικρή φροντίδα. Τα φύλλα της μας μοιάζουν με τέλειες πράσινες καρδιές. Εμείς δεν χρειαστήκαμε άλλο λόγο.

Φίκος (ficus elastica). ταιριάζει σε κάθε ύφος σπιτιού, έχει λαμπερά πράσινα φύλλα, επιβιώνει στη σκιά, θέλει αραιό πότισμα, κατάγεται από την Ινδία και μπορεί να φτάσει σε ύψος 10 μ.

Anthurium jenmanii. Την αναφέρουν ως lovely green και έχουν δίκιο. Είναι τέλειο το πράσινο του, εξαιρετικά δυνατό φυτό με εντυπωσιακό φύλλωμα.

Καλαθέα. Η καταγωγή της είναι από την Βραζιλία. Αλλά η χώρα μας μάλλον την αγαπάει πολύ καθώς η Καλαθέα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Είναι δίχρωμη , είναι ριγέ και την βρίσκουμε σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς. Calathea makoyana, ornata, crocata. Πράσινο με μπεζ, με κόκκινο, με ροζ, με πορτοκαλί.

Κέντια. Έχει λεπτό κορμό, φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο και αποδίδει έναν τροπικό χαρακτήρα. Μας αρέσει πολύ ακόμα και για τις ευαισθησίες τις οποίες έχει. Θέλει φως αλλά όχι ήλιο. Αν έχει πολύ σκιά κινδυνεύει να χάσει το έντονο χρώμα από τα φύλλα της. Δεν θέλει κρύο, ούτε πολύ ζέστη κι απαιτεί χώρο λόγω του μεγάλου όγκου της. Αν βρούμε λοιπόν την κατάλληλη θέση η Κέντια δεν θα μας ζητήσει τίποτα άλλο, πέρα από λίγο νεράκι μια φορά την εβδομάδα.

Παχύφυτα και κάκτοι. Είναι εξωτικά και μας αρέσουν πολύ . Τίποτα πιο ανθεκτικό αφού ζουν σε συνθήκες ξηρασίας. Διαθέτουν παχιά και σαρκώδη φύλλα που τους επιτρέπουν να αποθηκεύουν νερό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πότισμα. 1 φορά την εβδομάδα τους είναι αρκετό. Χρειάζονται φως και είναι από τις πιο ωραίες και απλές προτάσεις στην διακόσμηση οποιουδήποτε σημείου του σπιτιού ή του γραφείου μας.

*πράσινες επίσημες πληροφορίες

Η NASA διενήργησε έρευνα για τα φυτά εσωτερικού χώρου και πρότεινε ενδεικτικά μεν , επισήμως δε, τα : Αλόη- Φίκος (ficus elastica) -Κισσός (hedera helix) – Σανσιβέρια – Σπαθίφυλλο, ως βόμβες οξυγόνου, απαραίτητες να τοποθετηθούν και να εκραγούν σπίτι μας ελεύθερα, καθώς έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

Το πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ δημοσίευσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα φυτά, αν και σε μας φαίνονται σιωπηλά, μυρίζουν, βλέπουν και μιλούν.

Για την ψυχολογία τα φυτά δεν είναι οπτικό υλικό ευφορίας μόνο, αλλά και όλων των αισθήσεων. Η ενασχόληση μαζί τους είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας και φαίνονται ικανότατα να καταπολεμήσουν το άγχος. Το Washington State University δημοσίευσε έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν από το σπίτι ή σε γραφεία με φυτά είναι πιο παραγωγικοί και λιγότερο στρεσαρισμένοι σε σχέση με ανθρώπους που δουλεύουν σε παρόμοιους χώρους χωρίς φυτά.

Σε συνέχεια της ψυχολογικής ερμηνείας των χρωμάτων, το πράσινο φαίνεται να είναι το χρώμα της ελπίδας, της γαλήνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της γονιμότητας.

Για το feng shui, το πράσινο είναι από τα χρώματα που εκπροσωπούν το στοιχείο του ξύλου, είναι επίσης στενά συνδεδεμένο με την φύση και οι ψαγμένοι οπαδοί τους επιμένουν ότι μεταφέρει στο χώρο τα θεραπευτικά της vibes.

Για την αισθητική εσωτερικού χώρου σήμερα, τα φυτά είναι η απόλυτη τάση. Για την αυτοκρατορία του minimal μάλιστα είναι μονόδρομος, αφού το πράσινο αποτελεί τον καλύτερο συνδυασμό του λευκού και του γκρι.

Για μας, απλώς συνεχίζει να είναι η ευχή του 2021.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s