Το πρώτο γλυκό του χρόνου

Έχουμε δοκιμάσει πολλές κι εμείς όπως κι εσείς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η μαγειρική και ζαχαροπλαστική έχει ξεφύγει από τα παλιά της σύνορα είδαμε απίθανες συνταγές και φάγαμε στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια βασιλόπιτες, απίστευτα νόστιμες. Για κάποιο λόγο όμως εμείς στο Balance, όσο κι αν επηρεαστήκαμε από καταπληκτικές ιδέες, δεν υποκύψαμε. Και δεν είναι ότι είμαστε άνθρωποι που δεν παρασυρόμαστε… Το αντίθετο. Μας αρέσει πολύ να δοκιμάζουμε και να ανανεώνουμε τις συνήθειες μας, τουλάχιστον τις γευστικές. Αλλά όχι στη βασιλόπιτα.

Στο πρώτο γλυκό του χρόνου παραμένουμε κλασικοί και απλοί. Θέλουμε να μυρίσει το σπίτι μας πορτοκάλι, βανίλια, μαστίχα, μαχλέπι. Θέλουμε να κρύψουμε το φλουρί και να έχουμε αγωνία για το ποιος θα το τύχει. Θέλουμε να μείνουν κομμάτια για να τα φάμε τα επόμενα πρωινά, αν και σπάνια το καταφέρνουμε. Κανένα μυστικό δεν κρύβει λοιπόν η δικιά μας βασιλόπιτα. Είναι ένα υπέροχα αφράτο κέικ λίγο πιο αρωματικό από τα καθημερινά μας και συμβολίζει τις προσδοκίες που έχουμε για μια καλή χρονιά.

Θα τη μοιραστούμε μαζί σας βήμα – βήμα.

Υλικά

250 γρ. αγνό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. γάλα, 3.5% ή 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 3,5%

50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. γλ βανίλια σε σκόνη

250 γρ. ζάχαρη άχνη ή 350 γρ. κρυσταλλική

5-6 γρ. μαχλέπι

3 γρ. μαστίχα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Άχνη ζάχαρη για το σερβίρσιμα.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει. Συνολικά για 6-7 λεπτά , αρκεί ενδιάμεσα να σταματήσουμε για λίγο το χτύπημα και να ξεκολλήσουμε από τα τοιχώματα με μια σπάτουλα σιλικόνης ότι έχει κολλήσει από το βούτυρο μας. Το αφήνουμε στην άκρη και ρίχνουμε στο γουδί ή στο multi μας, το μαχλέπι, την μαστίχα , την βανίλια και 1 κ. σ. από το αλεύρι μας. Τα χτυπάμε έως ότου γίνουν σκόνη και τα προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ με το βούτυρο. Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού κι αρχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Χαμηλώνουμε κι άλλο την ταχύτητα ( σαν απαλό ανακάτεμα- αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και με το χέρι) και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού , το γάλα ή το γιαούρτι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά το αλεύρι, πάντα με απαλό χτύπημα μέχρι να το πάρει όλο και το μίγμα μας γίνει λείο.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψάκι ή μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 28 – 30 εκ. , ρίχνουμε εκεί το μίγμα και απλώνουμε καλά με την σπάτουλα μας. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο για 60 περίπου λεπτά στους 180 -200. Μην ξεχάσουμε το φλουρί! Καλό θα είναι να πέσει μαζί με το μίγμα πριν το ψήσιμο. Αλλά και να το ξεχάσουμε … δεν πειράζει. Το έχουμε πάθει πολλές φορές , μπορούμε να το βάλουμε κρυφά και μετά.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με άχνη.

Στολίζουμε ελεύθερα, με έτοιμα μοτίβα που θα βρούμε στο εμπόριο ή με φρέσκες εμπνεύσεις τις στιγμής. Με φρούτα, φύλλα ή ξηρούς καρπούς, γράφουμε την χρονιά αν θέλουμε κι ευχόμαστε.

Καλή μας χρονιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s